Hoffmann-Metalcare levert complete zaagstraat en perslijn

Verspanende en niet-verspanende techniek komen fraai samen binnen het productieproces van koffiezetapparatenproducent Technivorm.

Een compleet nieuwe perslijn en zaagstraat met magazijn zorgen bij het Amerongse bedrijf voor een verhoogde efficiëntie en grotere productieaantallen. Hoffmann-Metalcare leverde beide lijnen en bood zo ondersteuning aan een prachtig staaltje innovatie in de Nederlandse maakindustrie.

Technivorm

Het Nederlandse Technivorm is gespecialiseerd in het ontwerpen en de productie van filterkoffiezetapparaten onder de naam Moccamaster. Het bedrijf is al meer dan 50 jaar actief op de consumenten- en zakelijke markt met kleine en grote apparaten. Apparaten waarvoor niet alleen de bijzondere vormgeving, maar ook de hoge kwaliteit kenmerkend zijn. De productie hiervan is – net als de ontwikkeling en service – geconcentreerd in Amerongen. Hier worden op jaarbasis zo’n 450.000 koffiezetapparaten gemaakt, die hun weg vinden over de gehele wereld. Recent investeerde het bedrijf in de volgende stap op weg naar 500.000 machines. Hiertoe werden delen van het productieproces vernieuwd en geautomatiseerd. Een nieuwe zaagstraat en perslijn – beide geleverd door Hoffmann-Metalcare – vormen het hart van de innovatieslag.

Hoge kwaliteitseisen

Om de productie te verhogen, diende de zaagcapaciteit te worden verbeterd. Het betreft twee vitale onderdelen van het koffiezetapparaat: de horizontale basis en de verticale kolom die de behuizing vormen voor de elektrische componenten. Beide delen bestaan uit een geëxtrudeerd aluminium profiel met een wanddikte van 2 mm. Een deel van de producten is geanodiseerd; een deel gecoat. De dikte van het materiaal en de hoge kwaliteitseisen die aan de afwerking van de zichtdelen worden gesteld, vergen het nodige van de zaagmachine en van de aanvoer van het materiaal.

Pressta-Eisele zaagstraat

Met de nieuwe zaagstraat wist Hoffmann-Metalcare twee vliegen in één klap te slaan: een hogere productiesnelheid en een betere kwaliteit en daarmee een verbeterde efficiënte van het zaagproces. De zaagstraat die het bedrijf adviseerde en engineerde omvat een horizontaal aanvoermagazijn van Pressta-Eisele voor opname van de te zagen profielen. De minimale profiellengte bedraagt daarbij 2.700 mm; de maximale lengte 6.700 mm. Het magazijn wordt aangedreven door een 0,55 kW-motor en tandriemen. De maximale aanvoersnelheid die kan worden bereikt is 4 m/min.

Vanuit het magazijn worden de profielen aangevoerd naar een volautomatische cirkelzaagmachine – eveneens van fabricaat Pressta-Eisele. Om de kans op beschadigingen tijdens het zaagproces te minimaliseren, is de automaat voorzien van een slim aanvoerprincipe met elektronische materiaalaanvoer, horizontale en verticale spaninrichting aan de aan- en afvoerzijde en automatische zaagsnedeverbreding.

Twee machines vervangen

Deze laatste zorgt ervoor dat het zaagblad bij de teruggaande beweging volledig vrij is en geen bramen veroorzaakt of de coating beschadigt. De zaagstraat werd geleverd met onder meer een spaanafzuiginstallatie, transportband en Simatic S7-300 besturing. Met de nieuwe zaagstraat konden twee bestaande zaagmachines worden vervangen en een belangrijke efficiëntieverbetering worden gerealiseerd.

Naast de ontwikkeling en aanschaf van de zaagstraat besloot Technivorm Hoffmann-Metalcare ook te benaderen toen de capaciteit van de persen moest worden verhoogd. Na oplossingen van meerdere leveranciers te hebben vergeleken, werd Hoffmann-Metalcare ook voor deze niet-verspanende opdracht geselecteerd.

Perslijn als gangmaker

De geleverde oplossing bestaat uit een lijn waarvan het hart wordt gevormd door een Omera-Ross mechanische C-framepers. Hiermee worden alle (roestvast) stalen onderdelen, waaronder de warmhoudplaat, uit bandstaal vervaardigd. De pers heeft een perskracht van 1.000 kN en een werksnelheid van 35-88 slagen per minuut. De machine is verder uitgevoerd met automatische centrale omloopsmering en dubbel veiligheidsventiel voor de sturing van de rem-koppelingseenheid.

De pers is geleverd met een Strega rollenaanvoerapparaat voor bandbreedtes van 25 - 250 mm en banddikten van 0,4 - 2,0 mm. Voor de aandrijving zorgt een 4 kW-motor. Eveneens van Strega is de bijbehorende gecombineerde afwikkelhaspel en bandrichtmachine. De motorische aandrijving met overbrenging vindt plaats via rechte tandwielen met dubbele kettingaandrijving. De aandrijving is zelfregelend via een frequentieomvormer.

De automatisering van het persproces vindt plaats met een Unidor procesautomatiseringssysteem. Deze omvat onder meer de compactPress smartline; een industriële PC voor procesvisualisering en bediening, de compactPRESS basissoftware en softCONTROL gereedschapbewaking, inclusief I/O’s. De gehele perslijn (pers, aanvoerlijn en persautomatisering) is door Hoffmann-Metalcare centraal in een gecombineerde lessenaarkast voor de perslijn geplaatst.

De perslijn is voor levering bij Hoffmann-Metalcare werkend opgesteld en vervolgens afgenomen, de zaagstraat bij de fabriek van Pressta-Eisele in Duitsland. De inzet van zaagstraat en perslijn heeft niet alleen geleid tot meer efficiëntie maar ook voor meer rust in de productieomgeving.