'Geen omkijken naar onderhoud, service en revisie'

IMS Nederland levert staal, roestvast staal en aluminium halffabricaten aan onder meer scheepsbouwers, autofabrikanten en andere maakbedrijven. Daarvoor rekent het op de Everising zaagmachines én de service van Hoffmann-Metalcare.

In de fabriekshal van het Zwijndrechtse bedrijf staan zaaglijnen voor blank en zwart staal (tot 560 mm), roestvaststaal (350 mm) en aluminium (tot 460 mm). Het gezaagde materiaal wordt door de klanten van IMS Nederland verwerkt in onder meer machines, motoren, assen, tandwielen, flenzen en hefwerktuigen.

“Opdrachtgevers kiezen voor ons vanwege de kwaliteit van ons zaagwerk, de leverbetrouwbaarheid en onze snelle levertijden. Als je vandaag bestelt, heb je dat in de meeste gevallen morgen nog in huis. Dat is belangrijk voor onze afnemers. Ze hebben vaak lange insteltijden voor hun productielijnen. Komen ze er last-minute achter dat er materiaal ontbreekt, dan helpen wij ze alsnog uit de brand”, vertelt Ronald van den Berg.

Dat gebeurt met in totaal acht Everising zaagmachines. De laatste aanwinst is een S-300 HA. “Die hebben we aangeschaft vanwege de regelbare druk. Dankzij deze machine kunnen we nu ook dunwandige buizen zagen en in meterstukken leveren. Daarmee spelen we in op vragen vanuit de markt. Eerder hebben we om diezelfde reden ook een H-560 HA aangeschaft, waardoor we nu materiaal met een grotere diameter kunnen zagen.

De keuze voor Everising werd gemaakt op basis van de prijs-kwaliteitverhouding van het Aziatische merk speelt. Ook de nauwkeurigheid van de zaagmachines speelde een grote rol. “We kunnen zagen binnen een millimeter lengetolerantie. Dat vinden onze klanten erg belangrijk.”

In de meeste gevallen gaat het om standaard machines, maar in de fabriekshal staan ook twee gemodificeerde zaaglijnen. Zo werd één van de zaagmachines voorzien van een hydraulische spaanafvoer en een andere Everising uitgerust met haakszijbewaking, om te waarborgen dat ook extreem hard staal volledig recht afgezaagd wordt. Ook ontwikkelde Hoffmann-Metalcare een afvoertafel met een transportketting voor gezaagd roestvast staal.

Dat Hoffmann-Metalcare al jarenlang de vertrouwde leverancier is van IMS Nederland? Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat beide bedrijven toevallig op hetzelfde industrieterrein gevestigd zijn. “Voor ons zijn kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en snelle service ontzettend belangrijk. Hoffmann-Metalcare garandeert dat. Maar wat misschien wel het zwaarst weegt, is dat ik ze kan vertrouwen.”

Hoffmann-Metalcare is altijd eerlijk en transparant, is namelijk de ervaring van Van den Berg. “Als ze iets niet kunnen of als ze denken dat een ander ergens beter in is, geven ze dat gewoon aan. Pas waren bijvoorbeeld een aantal lassen van ons hochregal gescheurd. Dan zeggen ze eerlijk: Ronald, dat is niet onze specialiteit. Je kunt die reparatie beter door een lasbedrijf uit je netwerk laten doen. Dat waardeer ik enorm.”

En dat is belangrijk, want ook voor IMS Nederland geldt dat elk uur stilstand er één teveel is en de leverbetrouwbaarheid in gevaar brengt. Het Zwijndrechtse bedrijf rekent dan ook volledig op Hoffmann-Metalcare. “Wij hebben geen eigen technische dienst. Onderhoud, reparatie, revisie; ze doen het allemaal voor ons. En niet alleen aan de zaagmachines, maar ook aan de in- en uitvoersluis, het hochregal en ons casettesysteem. De monteurs hebben veel ervaring en kennen de machines door en door. Ik heb daar geen omkijken naar. Dat Hoffmann-Metalcare tegenwoordig Europees distributeur is van Everising, is een extra pluspunt voor ons. Ze hebben veel onderdelen op voorraad en kunnen daardoor snel reparaties uitvoeren als dat nodig is.”